• Banner2
  • Banner3
  • Banner2a
  • Banner1

Katten zijn carnivoren (vleeseters). Maar daarnaast heeft het lichaam ook mineralen, vitaminen, essentiƫle vetzuren etc. nodig.

Door zelf koken lukt het nooit om alle benodigde voedingsstoffen aan Uw kitten te verstrekken.
Het beste is om kant & klaar voer te geven. Tussendoor iets van tafel kan geen kwaad.

Brokjes of blikvoeding?
Wat betreft gebruiksgemak, geen bederf, is droogvoer is te verkiezen boven blik. Op voorwaarde dat de kat voldoende drinkt.

Blik reinigt de tanden niet en uiteindelijk bevat blikvoer 70% vocht. U koopt dus voor een groot stuk water. Het is ook minder praktisch om te bewaren eens geopend. Anderzijds is blik beter vergelijkbaar met het natuurlijk dieet van de kat, de vleeseter, die van nature zo geƫvolueerd is. Blik bevat meer eiwit en minder suikers waardoor aandoeningen zoals suikerziekte kunnen voorkomen worden.

Verse zakjes zijn hoog in suiker en dit in combinatie met een oudere, te dikke kat verhoogt het risico op suikerziekte enorm. Vooral gecastreerde katers lopen een hoger risico.

Een volwassen kat omschakelen van blik naar droog (of omgekeerd) is niet altijd gemakkelijk.

Opgroeiende katten hebben kittenbrokjes nodig: deze zijn klein en niet te hard zodat het kitten met zijn melktandjes de brokjes zonder problemen kan eten.
Jonge katten mogen in het begin de ganse dag door eten ter beschikking hebben. Van nature uit eten katten tot 20 kleine maaltijden per dag, in principe mag je dus de dag door eten laten staan, tenminste als de kat geen overgewicht ontwikkelt. Daar zit nu net het probleem bij de moderne, minder actieve kat, ze wordt te dik.

Heeft u volwassen katten en kittens samen, vermijd dan dat de oude poes vaak van de kittenbrokken snoept. Deze zijn te sterk in eiwit en kunnen darm en nierproblemen veroorzaken.

Wat vaak gebeurt is dat de hond de kattenbrokken verkiest en de kat de het hondenvoer. Als dit af en toe gebeurt is er geen probleem, gebeurt dit continue dan kunnen er onevenwichten in de voeding ontstaan met alle gevolgen vandien. Je kan in ieder geval de kat haar eetbak omhoog zetten, zo los je toch al de helft van het probleem op.

Heeft de kat melk nodig? Neen, sommige katten hebben geen probleem om melk te verteren, andere krijgen er diarree van. Ze zijn overgevoelig aan lactose in de melk. Speciale kattenmelk bevat geen lactose en geeft dus geen problemen. Maar eigenlijk hebben katten genoeg aan zuiver water. Zorg dat uw kat voldoende drinkt, zo voorkom je veel problemen zoals blaasgruis.

Tip : veel poezen verkiezen regenwater boven leidingwater omdat dit laatste niet zo lekker smaakt.