• Banner3
  • Banner1
  • Banner2
  • Banner2a

Eigenaars van grote hondenrassen kennen het probleem van de maagkanteling wel: het is een zeer snel optredende en extreem levensbedreigende aandoening. De maag ligt centraal in de hond, als deze gevuld is en de hond draait bruusk om zijn as, dan draait het lichaam als het ware rond de maag. 

De maag draait door zijn ligging niet. Ze snoert af zodat inhoud en gas niet meer weg geraken. De maagwand zal snel afsterven door ontoereikende doorbloeding, afbraakstoffen zorgen voor een bloedvergiftiging en de hond gaat snel in shock. Je ziet de dieren als het ware opblazen en een keiharde ballonbuik ontwikkelen. Ze proberen ook te braken zonder dat er inhoud uit komt. Er is ook extreme buikpijn, kolieken. Vaak worden de dieren ‘s morgens dood aangetroffen. Ben je er snel bij en vind je een dierenarts die snel, adequaat en met de nodige ervaring kan ingrijpen, dan haalt je dier het… misschien.

Preventief kan je de hond verschillende kleine maaltijden geven in plaats van één grote. Een garantie geeft dit zeker niet.

De maag kan ook preventief vastgezet worden, een maagkanteling is op deze manier bijna nooit meer mogelijk, tenzij de maag-buikwand verbinding losscheurt. Je kan je afvragen of deze operatie verantwoord is, gezien het relatief zeldzame voorkomen van deze aandoening. Het is zoals een brandverzekering, als je er geen hebt dan is het achteraf te laat om er nog een af te sluiten. De kosten van een preventieve operatie zijn een stuk lager dan bij een dringende kanteloperatie (spoed, infuus, hospitalisatie, nazorg, medicatie).

De operatie kan bij de teef gecombineerd worden met een sterilisatie, de wonde is dan wel langer naar voor toe.