• Banner1
  • Banner2a
  • Banner2
  • Banner3

Brachycephalen zijn honden met een korte snuit: Engelse en Franse buldoggen, mopsen, pekinezen, … Allemaal zijn dit rassen waarbij de inwendige structuren in een kortere kop moeten en dat lukt niet altijd.

De neusgaten zijn te nauw waardoor de dieren bij IEDERE ademhaling extra hard moeten inademen om aan lucht te geraken. Hou zelf maar eens je neus half dicht en probeer het eens: je zal het snuiven van je hond als angstaanjagend ervaren, terwijl de meeste eigenaars dit als ‘normaal’ en ‘typisch’, soms zelfs ‘eerder grappig’ beschouwen. Je hond vindt het niet zo grappig, hij raakt moeilijk aan adem 20 maal per minuut, 24 uur per dag, 12 jaar na elkaar, ongeveer 120 miljoen keer dus.

Het zacht gehemelte, een structuur die verhindert dat voedsel in de neus terechtkomt, is in verhouding te lang. De kop is korter geworden, het gehemelte niet. Dit zorgt ook voor ademproblemen.

De dieren kunnen moeilijk grote inspanningen aan en op oudere leeftijd kan gans het systeem crashen. Doordat de dieren jarenlang een extra hoge onderdruk moeten creëren om toch voldoende lucht door het nauwe traject te krijgen, is de wand van de keel verzwakt en ontstaat er vaak een collaps die helaas moeilijk /niet te behandelen is.

Samen met nog enkele andere afwijkingen noemt men deze samen het brachycephalen obstructief syndroom of BOS. De operatie om dit te verhelpen is dus ook een verzameling ingrepen aan neus en keel. Allemaal met de bedoeling om de luchtstroom te verbeteren en levens te verlengen.

De operatie is niet volledig zonder risico, enkel neusgaten verwijden is veilig, binnenin de keel is het iets delicater wat betreft eventuele zwelling tijdens de recovery. Desondanks is het een zeer dankbare ingreep en de dieren zijn achteraf bevrijd en onbeperkt in hun doen en laten.

Prijzen variëren naargelang het gewicht van het dier en het aantal aanpassingen. Een raming van de kosten is geen probleem.